Angielska babka cytrynowa

 

20190122_191649

Podajemy przepis na babkę cytrynową, która jest niebiańska w smaku i absolutnie nie jest sucha! Przepis na bazie angielskiej receptury przerobiła autorsko Claudia Babat.

Składniki:

 170g masła (lub margaryny) o temperaturze pokojowej
 250g cukru
 3 jajka o temperaturze pokojowej
 80-100g kwaśnej śmietany
 sok wyciśnięty z 1 cytryny
 starta skórka z 2 cytryn
 łyżeczka ekstraktu waniliowego (można użyć aromatu)
 180g mąki
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 Opcjonalnie: pół łyżeczki herbaty earl grey
1) Nagrzać piekarnik do 180 stopni. W misce zmiksować masło, następnie dodać cukier i miksować przez ok. 1-2 minuty, do utworzenia się mniej-więcej jednolitej masy.
2) Cały czas mieszając, dodawać po jednym jajku. Następnie dodać kwaśną śmietanę, sok z cytryny, startą skórkę, wanilię oraz opcjonalnie herbatę, i wymieszać mikserem.
3) Zmniejszyć prędkość miksera i przesiać przez sito mąkę i proszek do pieczenia, miksować aż do połączenia się składników.
4) Natłuścić blachę o długości 20-25 cm i wyłożyć papierem do pieczenia albo posypać bułką tartą. Wlać ciasto i włożyć do piekarnika. Piec w 180 stopniach przez ok. 50 min (może być trochę dłużej, moje ciasto potrzebowało 1h); patyczek po wbiciu powinien być prawie suchy (może być parę okruszków).
5) W międzyczasie można zrobić lukier poprzez wymieszanie łyżką w misce ok. 200 g cukru pudru z ok. 1 łyżką soku z cytryny. Lukier robiłam „na oko”, więc dokładnych wymiarów nie mam, ale powinien być bardzo gęsty (jeśli jest zbyt płynny- dosypać cukier puder, jeśli zbyt gęsty- dodać soku z cytryny). Ciasto polać lukrem dopiero wtedy, gdy będzie całkowicie ostudzone, w przeciwnym razie lukier wsiąknie lub spłynie. Smacznego!

Claudia Babat

Autorka bazowała na recepturze oryginalnej: https://sallysbakingaddiction.com/iced-lemon-pound-cake/

20190122_191324 20190122_191354 20190122_191658

 

 

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Current ye@r *