Łatwy i pyszny! Zwykle przepisy na keksy są skomplikowane, trzeba coś ubijać, ucierać, potem dodawać jedno do drugiego, mieszać – a tu wszystko się wrzuca po kolei do jednego garnka, miesza, przekłada do foremek i piecze.
Składniki:
- szklanka mielonych orzechów
- szklanka mielonych migdałów
- bakalie: suszone śliwki, rodzynki, suszone gruszki, suszone morele, suszone jabłka, figi, orzechy
- pół szklanki mąki do obtoczenia bakalii /lub kaszki manny – wersja bezglutenowa/
- kostka masła
- 6 jajek
- łyżka serka mascarpone
- cukier waniliowy
- 2-3 łyżki cukru
- czubata łyżeczka sody
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- kieliszek nalewki
- łyżka konfitury pomarańczowej
- 1/4 szklanki soku pomarańczowego
- szczypta imbiru
- dwie foremki keksówki, papier do pieczenia
Przyrządzanie:
Na początek można samodzielnie zrobić konfiturę pomarańczową – do garnka wrzucić sparzone, umyte i pokrojone w cieniutkie plastry dwie pomarańcze i smażyć w cukrze lub miodzie. Kiedy się skrystalizują – przechodzimy do części zasadniczej. A można skorzystać z gotowej konfitury pomarańczowej.
W tym samym garnku z konfiturą rozpuszczamy kostkę masła, wsypujemy po kolei mieszając sukcesywnie: mielone orzechy, migdały, cukier, wlewamy nalewkę, sok pomarańczowy, imbir, bakalie w mące lub kaszce. Kiedy masa jest wymieszana, dodajemy jaja, mieszamy, na samym końcu sodę i proszek do pieczenia. Przekładamy do wyłożonych papierem do pieczenia foremek i pieczemy ok. 59 minut w temperaturze 180 st. C. Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego.