Keks orzechowy

271245212_5237071519657723_5897317918891518289_n Łatwy i pyszny! Zwykle przepisy na keksy są skomplikowane, trzeba coś ubijać, ucierać, potem dodawać jedno do drugiego, mieszać – a tu wszystko się wrzuca po kolei do jednego garnka, miesza, przekłada do foremek i piecze.

Składniki:

  • szklanka mielonych orzechów
  • szklanka mielonych migdałów
  • bakalie: suszone śliwki, rodzynki, suszone gruszki, suszone morele, suszone jabłka, figi, orzechy
  • pół szklanki mąki do obtoczenia bakalii /lub kaszki manny – wersja bezglutenowa/
  • kostka masła
  • 6 jajek
  • łyżka serka mascarpone
  • cukier waniliowy
  • 2-3 łyżki cukru
  • czubata łyżeczka sody
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • kieliszek nalewki
  • łyżka konfitury pomarańczowej
  • 1/4 szklanki soku pomarańczowego
  • szczypta imbiru
  • dwie foremki keksówki, papier do pieczenia

Przyrządzanie:

Na początek można samodzielnie zrobić konfiturę pomarańczową – do garnka wrzucić sparzone, umyte i pokrojone w cieniutkie plastry dwie pomarańcze i smażyć w cukrze lub miodzie. Kiedy się skrystalizują – przechodzimy do części zasadniczej. A można skorzystać z gotowej konfitury pomarańczowej.

W tym samym garnku z konfiturą rozpuszczamy kostkę masła, wsypujemy po kolei mieszając sukcesywnie: mielone orzechy, migdały, cukier, wlewamy nalewkę, sok pomarańczowy, imbir, bakalie w mące lub kaszce. Kiedy masa jest wymieszana, dodajemy jaja, mieszamy, na samym końcu sodę i proszek do pieczenia. Przekładamy do wyłożonych papierem do pieczenia foremek i pieczemy ok. 59 minut w temperaturze 180 st. C. Posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego.

271211466_5237073152990893_2301952541482666006_n 271387261_5237071896324352_5882278379680087041_n 271237830_5237071256324416_7181125348149089515_n

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Current ye@r *