Piernik wielkopolski

Piernik ten jest aromatyczny i super łatwy w przygotowaniu.

Składniki:

  • szklanka mielonych orzechów
  • szklanka mielonych migdałów
  • pół szklanki kaszki jaglanej
  • szklanka powideł śliwkowych
  • rodzynki
  • śliwki wędzone
  • pół szklanki mąki do obtoczenia bakalii /lub kaszki manny – wersja bezglutenowa/
  • kostka masła
  • 4 jajka
  • cukier waniliowy
  • 4 łyżki miodu, najlepszy spadziowy lub gryczany
  • czubata łyżeczka sody
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki nalewki o intensywnym aromacie, np. orzechówki
  • łyżka konfitury pomarańczowej
  • łyżka soku pomarańczowego
  • przyprawy do piernika: imbir, goździki, gałka muszkatołowa, anyż, cynamon
  • dwie foremki keksówki, papier do pieczenia

Przyrządzanie:

Na początek można samodzielnie zrobić konfiturę pomarańczową – do garnka wrzucić sparzone, umyte i pokrojone w cieniutkie plastry dwie pomarańcze i smażyć w cukrze lub miodzie. Kiedy się skrystalizują – przechodzimy do części zasadniczej. A można skorzystać z gotowej konfitury pomarańczowej. Można też kupić gotowe przyprawy do piernika lub samodzielnie utłuc w moździerzu – jest wówczas bardziej aromatyczny.

W tym samym garnku z konfiturą pomarańczową rozpuszczamy kostkę masła, wsypujemy po kolei mieszając sukcesywnie: mielone orzechy, migdały, kaszkę, cukier waniliowy, wlewamy nalewkę, sok pomarańczowy, przyprawę do piernika, bakalie w mące lub kaszce, miód. Kiedy masa jest wymieszana, dodajemy jaja, mieszamy, wsypujemy sodę i proszek do pieczenia, mieszamy. Jeżeli masa jest zbyt gęsta, dolewamy nieco soku pomarańczowego, ciasto powinno być plastyczne, ale o stałej konsystencji. Przekładamy do wyłożonych papierem do pieczenia foremek i pieczemy ok. 55 minut w temperaturze 190 st. C. Posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem na bazie cukru pudru i soku pomarańczowego z likierem.

Smacznego.

271215173_5237073629657512_6545989313979132324_n

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Current ye@r *