Piernik ten jest aromatyczny i super łatwy w przygotowaniu.
Składniki:
- szklanka mielonych orzechów
- szklanka mielonych migdałów
- pół szklanki kaszki jaglanej
- szklanka powideł śliwkowych
- rodzynki
- śliwki wędzone
- pół szklanki mąki do obtoczenia bakalii /lub kaszki manny – wersja bezglutenowa/
- kostka masła
- 4 jajka
- cukier waniliowy
- 4 łyżki miodu, najlepszy spadziowy lub gryczany
- czubata łyżeczka sody
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki nalewki o intensywnym aromacie, np. orzechówki
- łyżka konfitury pomarańczowej
- łyżka soku pomarańczowego
- przyprawy do piernika: imbir, goździki, gałka muszkatołowa, anyż, cynamon
- dwie foremki keksówki, papier do pieczenia
Przyrządzanie:
Na początek można samodzielnie zrobić konfiturę pomarańczową – do garnka wrzucić sparzone, umyte i pokrojone w cieniutkie plastry dwie pomarańcze i smażyć w cukrze lub miodzie. Kiedy się skrystalizują – przechodzimy do części zasadniczej. A można skorzystać z gotowej konfitury pomarańczowej. Można też kupić gotowe przyprawy do piernika lub samodzielnie utłuc w moździerzu – jest wówczas bardziej aromatyczny.
W tym samym garnku z konfiturą pomarańczową rozpuszczamy kostkę masła, wsypujemy po kolei mieszając sukcesywnie: mielone orzechy, migdały, kaszkę, cukier waniliowy, wlewamy nalewkę, sok pomarańczowy, przyprawę do piernika, bakalie w mące lub kaszce, miód. Kiedy masa jest wymieszana, dodajemy jaja, mieszamy, wsypujemy sodę i proszek do pieczenia, mieszamy. Jeżeli masa jest zbyt gęsta, dolewamy nieco soku pomarańczowego, ciasto powinno być plastyczne, ale o stałej konsystencji. Przekładamy do wyłożonych papierem do pieczenia foremek i pieczemy ok. 55 minut w temperaturze 190 st. C. Posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem na bazie cukru pudru i soku pomarańczowego z likierem.
Smacznego.